Saturday, 2 April 2016

KURANG AIR BOLEH KENA GOUT?!


AIR SEBAGAI PERAWAT SEMULAJADI

Masih ramai lagi yang bila dinasihatkan untuk lebihkan meminum air kosong/ air putih/ air mati/ air masak/ air mineral, ada yang komen,
"Eleh... air kosong je kut, ape kelas minum air kosong.. kurang-kurang sirap la."

Itu yang silapnya. Sebenarnya, air kosong tu la yang paling banyak manfaatnya pada tubuh kita. Badan kita keseluruhannya terdiri daripada >65% air, manakala otak kita saja ada 75% air. Ternyata air memang penting untuk badan kita beroperasi sengan baik. Sirap dengan kopi memang masuk kategori air jugak. Cuma, ada pulak tambahan gula, tak pasal-pasal pulak nanti kena periksa untuk diabetes.
Merujuk pada gambar-gambar disini, kita boleh lihat secara sepintas lalu kebaikan air kosong untuk kita. Rajin-rajinkan diri tengok gambar tu dan amalkan sebanyak yang boleh yee..
Air mempunyai pelbagai fungsi di dalam tubuh kita seperti dalam gambar rajah di sebelah.  Semua proses utama di dalam badan kita memerlukan air untuk berjalan dengan sempurna.Satu lagi yang amat penting untuk mereka yang mengidap Gout. Elakkan dari badan anda kekurangan air. Bila badan kekurangan air, sistem perkumuhan badan akan terganggu.  Maka ia akan menganggu proses pembuangan asid urik dari dalam badan.  Maka ia akan banyak berkumpul dalam badan sampai tepu dan terjadilah kristal asid uric.  Haaa... itu jam baru la "ADOI!!!!" 

Jadi, ingat nak sihat, ingat air.  Sambil tu standby Penawar Gout Orang Asli untuk bila kena serangan gout. 
Whatsapp "Taknak Gout " ke 012-2207528 sekarang!
Whatsapp "Taknak Gout " ke 012-2207528 sekarang!
Whatsapp "Taknak Gout " ke 012-2207528 sekarang!

No comments:

Post a Comment